Monteoru Art

Monteoru-Art este un proiect privat de artă contemporană aflat la a patra ediţie. Tabăra de creaţie se desfăşoară în fiecare an la Monteoru, în judeţul Buzău, reunind nume cunoscute ale momentului.Corneliu Antim, critic de artă: “Tabăra a fost gândită iniţial ca o reuniune a pictorilor, dar s-a ajuns la o echipă dominată de profesionişti ai artelor plastice, virtuozi ai desenului, ai graficii de şevalet, ai gravurii şi ai compoziţiei libere pictografice”.

Nicolae Alexi

Ion Drăghici

Gabriela Drăghici

Ion Grigore

Valeriu Şuşnea

Cristina Vasiliu

Teodor Vescu

 

 

 

 

 

 

 

Nicolae Alexi
Vasile Dobre

Gabriela Draghici

Ion Graghici

Ion Grigore

Viorel Grimalschi

Ion Salisteanu

Valeriu Susnea

Teodor Vescu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ARGUMENT

Ideea strangerii laolalta a 9 artisti plastici, a luat nastere – urmare discutiilor purtate de pictorul Valeriu Susnea cu Dl. ion Manescu un mare iubitor de arta, de natura si frumos.

Locatia a fost aleasa cu grija, intr-un peisaj mirific in localitatea buzoiana Sarata-Monteoru, pensiunea “Casa cu tei” apartinand ospitalierei familii Petre si Poliana Partal.

A prevalat componenta documentara a taberei, cu vizitarea unor obiective deosebite din preajma Buzaului: Vulcanii Noroiosi, Manastirea Ciolanu, Tabara de SculpturaMagura, Asezamantele rupestre de la Nucu-Fisici numarandu-se printre alte multe atractii peisagistice.


Nicolae Alexi

Ion Draghici

Gabriele Draghici

Ion Grigore

Viorel Grimalschi

Mihai Manescu

Cristian Popa

Ion Salisteanu

Valeriu Susnea

Teodor Vescu

 

 

 

 

 

 

Cu fiecare noua editie, simpozioanele de documentare si creatie plastica de la Monteoru isi definesc mai raspicat caracteristicile si finalitatile institutionale, ce se coaguleaza pas cu pas. Echipa de protagonisti isi pastreaza in linii mari, configuratia, ceea ce confera stabilitate si continuitate intentiilor artistice propiu zise si o anumita dinamica a evolutiilor stilistice ale fiecarui participant de-a lungul unui ciclu mai amplu de creatie.Pe un alt plan, reuniunile artistice de vara de la Monteoru mai inseamna si intretinerea unui spirit concurent, vizibil pe atat de familiara galerie-terasa de la etajul intai al “Casei cu tei”, transformata in atelier de lucru ad-hoc pe toata durata taberei. Acelasi imbold concurent anima de fiecare data, cu o fervoare parca din ce in ce mai tonifianta, ori inflacareste dispute profesionale dau culoare smi substanta intregii ambiente de la Monteoru. De aceea, toti care au fost in contact , intr-un fel sau altul, cu atmosfera Taberei de la Monteoru, participanti ori oaspeti vremelnici, recunosc interconditionareaplina de emulatie dintre farmecul locurilor si al oamenilor si “trupa” artistilorsi a celor ce li se afla in preajma. Efectul acestei subtile si sentibile simbioze este tot mai vizibil in creatiile personalitatilor artistice intrunite sub binefacatoarea “constelatie Monteoru”.

Corneliu ANTIM

critic de arta